Vårens drottning är tillbaks - recept på Rabarbercheesecake

Efter att ha peppat mig genom att grodda egna groddar så kommer nu nästa premiär och glädjeämne på våren, nämligen rabarbern!
 
Förra våren lagade jag rabarperpaj, rabarberkräm, rabarbersaft, rabarbercurd, rabarberpavlova. Så mysigt! Jag ska framförallt se till att göra rabarbersaft och frysa ner så att en har till årets mörkare dagar så en kan få ta fram lite och smaka på maj och juni.
 
För rabarberpremiären i år ville jag testa något nytt, och hittade då ett recept på rabarber cheescake. Jag lagade den till en middag i helgen. gjorde misstaget att inte börja i tid så den hade inte riktigt hunnit svalna tills den skulle serveras så då smakade den okej, men dagen efter när den hunnit bli riktigt sval och stå till sig så var den underbar!
 
Ingredienser
 
Rabarberkompott
1 l skivad rabarber
3 dl strösocker (beroende på hur sur rabarbern är)
1 urskprapad vaniljstång
 
Kexbotten
400 g digestivekex
200 g smör
 
Cheesecakesmet
600g philadelphia
1 burk kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl maizena
1 vaniljstång (endast fröna)
4 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad


Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Gör kompotten: Koka ihop rabarber, socker och urskrapet ur vaniljstången i cirka 20 minuter tills rabarbern är mjuk. Rabarbern kommer släppa ifrån sig vatten så tillsätt ingen vätska. Rör om försiktigt.
2. Gör botten: Mixa digestivekexen till smulor i en mixer. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut kexbotten i en form med löstagbar kant. Låt botten gå hela vägen upp till kanten. förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
3. Sänk värmen på ugnen till 150 grader.
4. Gör cheesecake smeten: Vispa philadelphiaost, kesella och frön från 1 vaniljstång krämigt. Vispa ner strösocker och maizena. Rör försiktigt ner äggen ett par i taget och rör sist vispgrädden.
5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner den i ostsmeten när chokladen svalnat något.
6. Rör ner rabarberkompotten lite slarvigt i smeten och häll den i det förgräddade pajskalet.
7. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Låt den gärna stå kvar i eftervärmen tills ugnen har svalnat.
8. Kyl cheesecaken och servera kall.
 
 
Theresia | Rabarber, Rabarbercheescake | |
Upp