Tre nyanser av jordärtskocka

 
Anders, Theresia | Ekologiskt, Förrätt, Säsongsmat, Tips, jordärtskocka | | Kommentera |

Svartrot med beurre noisette

Lördagens lyx. Ångtillagad svartrot med pinjenötter, surdegskrutonger, brynt smör smaksatt med citron och vitlök. Ekologiskt, vegetariskt, säsongbetonat, underbart gott och så snyggt! Alla rätt enligt min pesonligas checklista med andra ord.

 
 

 

 

Anders, Theresia | Franskt, Svartrot, Vegetariskt, pinjenötter | | Kommentera |

Ugnsbakad fänkål med asiatisk pesto

Detta är min nya favoriträtt och under hösten har det varit ett av recepten vi har tipsat om i GoJord.
 
Tid: 2-3 timmar ( i ugn)

Portioner: 4

Fänkål som får tillagas långsamt på låg temperatur i ugnen blir otroligt god och härligt mjuk i konsistensen, samtidigt som stjälkarna blir lätt rostade och får en lite mer seg karaktär. Perfekt att kombinera med en asiatisk pesto med cashewnötter och koriander. 

Ingredienser
2 fänkål (à 250g)
2 msk färskpressad cintronjuice
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Asiatisk pesto
1/2 skalad vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
2 dl osaltade cashewnötter (gärna rostade)
2 dl färsk koriander
1 1/2 msk japansk soja
1 1/2 dl rapsolja
salt och peppar

Gör så här
1) Sätt på ugnen på 150 grader.
2) Ansa och skär fänkålen i 4 klyftor längs med. Lägg dem i en ugnssäker form.
3) Ringla över cintronjuice och olivolja. Krydda med salt och peppar. Blanda runt.
4) Ställ in i mitten av ugnen tills fänkålen är mjuk, 2-3 timmar. Vnd runt ett par gånger under tiden och täck med ugnsfolie efter 1 timme så att fänkålen inte blir bränd eller hård. 
5) Asiatisk pesto: Mixa vitlök, parmesan, cashewnötter, korianderblad, soja och rapsolja till en grov röra med stavmixer eller i en liten matberedare. Smaka av med salt och peppar.
6) Lägg peston över fänkålen och servera.

 
 
Theresia | Asiatiskt, Pesto, Vegetariskt, fänkål | | Kommentera |
Upp