Ugnsbakad fänkål med asiatisk pesto

Detta är min nya favoriträtt och under hösten har det varit ett av recepten vi har tipsat om i GoJord.
 
Tid: 2-3 timmar ( i ugn)

Portioner: 4

Fänkål som får tillagas långsamt på låg temperatur i ugnen blir otroligt god och härligt mjuk i konsistensen, samtidigt som stjälkarna blir lätt rostade och får en lite mer seg karaktär. Perfekt att kombinera med en asiatisk pesto med cashewnötter och koriander. 

Ingredienser
2 fänkål (à 250g)
2 msk färskpressad cintronjuice
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Asiatisk pesto
1/2 skalad vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
2 dl osaltade cashewnötter (gärna rostade)
2 dl färsk koriander
1 1/2 msk japansk soja
1 1/2 dl rapsolja
salt och peppar

Gör så här
1) Sätt på ugnen på 150 grader.
2) Ansa och skär fänkålen i 4 klyftor längs med. Lägg dem i en ugnssäker form.
3) Ringla över cintronjuice och olivolja. Krydda med salt och peppar. Blanda runt.
4) Ställ in i mitten av ugnen tills fänkålen är mjuk, 2-3 timmar. Vnd runt ett par gånger under tiden och täck med ugnsfolie efter 1 timme så att fänkålen inte blir bränd eller hård. 
5) Asiatisk pesto: Mixa vitlök, parmesan, cashewnötter, korianderblad, soja och rapsolja till en grov röra med stavmixer eller i en liten matberedare. Smaka av med salt och peppar.
6) Lägg peston över fänkålen och servera.

 
 
Theresia | Asiatiskt, Pesto, Vegetariskt, fänkål | |
Upp