Fransk cassoulet med kyckling

Som den mesta av den klassiska och goda maten så bygger receptet på att man "back in the days" ville ta tillvarata på rester så att inget förgås, detta recept är inget undantag. När vi skulle laga denna rätt så hade vi ett vin som vi ville dricka och som vi då ville hitta ett recept till. Jag kan tycka att det tillvägagångssättet är rätt trevligt. När helgen kommer och man börjar fundera på vad man vill äta så är det så lätt att gå i samma gamla hjulspår, men om man istället sätter en yttre begräsning som en dryck eller en råvara så kan det vara lättare att vara kreativ eller hitta ett nytt recept.
 
Denna gång var det ett vin från sydvästra frankrike på druvan Négrette som fick utgöra "begräsningen". Vi hade fått tips på ett antal ingredienser som passade till, och bland annat att Cassoluet med kyckling. Då jag aldrig lagat det tidigare så provade jag gärna på denna rätt. 
 
Ingredienser, 4 portioner
4 kycklinglår
4 dl vita böner (kokade)
200 g sidfläsk eller bacon, stora tärningar
1 gullök, finhackad
1 morrot, finhackad
2 bladselleristjälkar, finhackade
3 vitlöksklyftor, tunt skurna
1 lagerblad
2 tsk timjan
1,5 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin
olivolja
brödsmulor (ta torrt bröd du vill bli av med)
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa brödet till brödsmulor. Stek på i olja (och ev vitlök) tills de blivit gyllenbruna.
2. Fräs sidfläsket tills det är knaperstekt. Låt fettet vara kvar i stekpannan. Stek kycklingen på båda sidor tills det fått färg. Lyft ur kycklingen.
3. Fräs lök, vitlök, morötter och selleri tills det mjuknat. Tillsätt vin och koka ner till hälften.
4. Lägg i timjan, bönor och lagerblad. Häll på grönsaksbuljongen. Lägg i kycklingen och sätt på locket. Tillaga i ugnen i 20 min. Ta ut och strö över brödsmulorna, Sätt in i ugnen och tillaga ca 15 min utan lock. Garnera med persilja och låt vila en sund innan servering.
5. Servera med en sallad och gott bröd.
 
 
 
 
 
Theresia | Cassoulet, Franskt, Kyckling, Rester | | Kommentera |

Slå ett slag för soppan med pimp

Detta är en morotssoppa med ungsrostade rotgrönsaker. Soppan är gjord på inspiration från den zanzibariska sötpotatissoppan. Det jag vill slå ett slag för denna gång är dock dekorationen ovanpå soppan. Precis som på exempelvis jordärtskockssoppan så tycker jag att det lyfter upplevelsen för alla sinnena när det är något ovanpå soppan. 
 
Tillbehören som är ovanpå får gärna bryta i smak och konsistens så att det blir något som "händer" när en äter. Det är därför jag tycker att de ugnsrostade grösnakerna eller krutongerna passar så bra. Det blir något knaprigt i munnen som upplevs både av munnen och öronen (!) vid en måltid. Finns det något så gott som att höra lite knaprande. Det blir öven som en påminnelse om att stanna till och känna efter vad det är en äter och hur det smakar. Det behöver inte vara svårt, det behöver bara vara något!
 
 
Theresia | dekoration, rostade rotgrönsaker, soppa, | | Kommentera |

Surdegstaost med märgben och picklad lök

Första gången Anders skulle bjuda mig på detta var jag lätt skeptisk. Märg hade jag ingen erfarenhet av sedan tidigare och i ärlighetens namn så får en ju inte så härliga vibbar av namnet heller. Men så fel jag hade. När vi var uppe hos Anders föräldrar så sprang vi på märgben på ICA. Anders fick gensast en idé till förrätt och plockade på sig en stor påse. När vi kom till kassan sa kassörskan "nu vet jag en hund som komemr att bli glad"... Vi såg båda till att inte titta på varandra utan istället le och nicka till kassörskan tills vi kommit ut i butiken. Hon skulle bara veta att märgbenen inte var till någon hund utan skulle bli huvudnummret till kvällens förrätt.
 
Anders rostade märgbenen på 200 grader i ugnen. Efter att de rostat en längre tid så kunde han skrapa ur innehållet. Vid servering så bredde vi "märgbenssmöret" på ungsrostat surdegsbröd och serverade med snabbpicklad rödlök. Det smakrika smöret tillsammans med den syrliga rödlöken var fantastisk! Kontraster, konsistens och smak, det är ju det allt handlar om. Så jag förstår att det tar emot, men om ni springer på märgben någon gång, våga testa!
 
Anders, Theresia | Förrätt, märgben, surdegstoast | | Kommentera |
Upp