Anna Bergenströms franska chokladtårta

Detta recept är något som alla borde ha i sin repertoar! Det kanske inte är lika gott som den där tårtan då lägger två dagar på att baka. Men smaken per minut för denna franska chokladtårta är otroligt högt. Då den är så lätt att göra och fin att dekorera på en massa olika sätt passar den perfekt om man ska bjuda många personer då det är lätt att baka flera mn samtidigt få den att se lyxig och härlig ut.
 
Ingredienser
150 g smör eller margarin
2 dl socker
150 g mörk choklad (ska vara god, är den inte god att äta som den är ska du inte ha den på tårtan)
4 ägg delade i gulor och vitor
1,5 dl vetemjöl
 
Glasyr:
100 g mörk choklad
1-2 msk smör
 
Gör så här
- Sätt på ugnen på 175 grader
- Smält chokladen över ett vattenbad
- Rör undertiden smör och socker poröst
- Lägg sedan i en äggula i taget och rör om väl mellan varje
- Rör ner den varma chokladen i smeten och tillsätt vetemjöl
- Vispa äggvitorna fluffigt och styva. Vänd ner hälften i smeten. Sedan resten av äggvitorna med mer varsamma rörelser. Smeten behöver ej bli jämn. 
- Häll smeten i en smord form (som rymmer 1,5 l). Gärna med löstagbara kanter. Om du lätt vill kunna flytta över tårtan till ett annat fat kan du ta bakplåtspapper i botten. 
- Grädda kakan i 30-35 minuter. Kakan ska INTE bli genomgräddad. Den ska fortfarande vara alldeles lös i mitten när man provar med en sticka.
- Låt kakan svalna, gärna upp och ner så den inte sjuker ihop i mitten. 
- Glasera med smält choklad blandat med en klick smör (smöret gör att den färdiga tårtglasyren inte går sönder när man skör upp bitarna).
- Låt glasyren stelna
- Dekorera med exempelvis bär, blommor eller nötter. Serveras med lättvispad grädde. 
Theresia | |
Upp