Dhaarnas bananbröd

När jag bode i Tanzania så brukade jag och en av mina vänner Dhaarna, ofta fly från stan under helgen för att göra någon utflykt. Ofta till någon fin strand för att ta det lugnt, bada i havet och läsa en härlig bok innan nästa arbetsvecka började. 
 
Arbetsfördelningen under dessa utflykter var såhär: jag ordnade med bil och körde och Dhaarna fixade snacks. Oh så bra på snacks och utflyktsmat hon är. En av mina favoriter var när hon tog med sig bananbröd. Nordamerikan som hon är så ingår det i hennes standardrepertoar, men för mig var det en ny bekantskap och något jag bara sett i filmer och serier tidigare.
 
Allt sedan dess har jag velat baka bananbröd själv men inte kommit mig för - förrän nu. En av mina favoritbloggare la upp ett recept, och då var det som att ödet roppade på mig. Nu var det dags! Åh så gott det blev. Ni måste testa!

Ingredienser
100 g smör + ytterligare lite till formen
2 msk potatismjöl
2,3 dl socker
2 ägg, uppvispade
4 mogna bananer, mosade + 1 hel
3,4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk äkta vaniljpulver

Eventuellt:
1 näve pekannötter eller valnötter, hakade
1 liten näve mörk choklad, hackad
1 stänk kanel eller muskot

Gör så här

Värm ugnen till 175C. Smörj och mjöla en brödform med potatismjöl.
Vispa smör och socker med en elvisp tills det är vitt och krämigt. Blanda de uppvispade äggen med 4 mosade bananer och vispa sen ihop med smöret och sockret till en fluffig smet.

Sikta samman alla torra ingredienser och rör sen ihop med banansmeten.
Rör i nötter, choklad eller kryddor efter tycke och smak.
Häll över smeten i formen och dela sen den sista bananen på längden och lägg med snittytan uppåt ovanpå.

Grädda i 60 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Servera i tjocka skivor!

 
Theresia | |
Upp