Fika på italienska - brutti ma buoni

 
 
Tydligen betyder det italienska namnet på denna kaka "fula men goda". Jag skulle kalla mer charmiga än fula - men är oavsett värt att bakas. Just nu är det denna kaka jag föreställer mig att jag ska äta till den första vårkaffen ute på promenad eller på en trapp. En extra bonus är att de innehåller mycket mandel (bra fetter) och är glutenfria för dem som behöver det.
 
Ingredienser
200 g sötmandel
1 dl socker 
2 äggvitor
1 rivet skal från en liten ekologisk citron
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 250 grade. skålla och skala mandeln. Rosta några minuter. Låt svalna och mixa sedan i mixer eller hacka. Blanda mandel och sockret.
 
Sänk värmen till 150 grader. Vispa äggvitor fluffigt. Riv sedan ner citronskalet och i med salt. Vänd ner marängsmeten med mandeln.
 
Klickà ut små ägg av smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 25 min. De ska vara gyllene på utsidan men mjuksega inuti är ner är klara.
 
 
Theresia | |
Upp