Jag vill bli en surdegsgud

Bröd har en speciell charm. Det finns där i gränslandet mellan efterrätter och mat. Tillskillnad från mycket matlagning så upplever jag att ramarna för bröd är tightare, ta tillexempel nötkött eller tomat. Hur många olika former och smaksättningar kan de egentligen ha? De kan båda vara huvudrollsinnehavaren men också smaksättare till en mängd olika rätter.

Självklart kan även bröd anta många former, smaker och konsistenser. Baguett, rågbröd, solbullar och knäckebröd är ju alla väldigt olika. Söt eller salt, hårt eller mjukt. Trots detta så upplever jag ändå mer restriktioner i bröd. Hur det än ser ut förstår vi att det är bröd vi har framför oss, och hur det än smakar så är det alltid mjöl, salt och vatten som är grunden(!).

Därför tycker jag att brödbakning är fascinerande och att det dessutom är oerhört gott med nybakt bröd gör inte saken sämre.

Tidigare har brödbakning varit något jag gjort med ojämna intervall och ofta något jag blivit sugen på att lyxa till med när jag är ledig eller göra som avkoppling när jag varit stressad. Det har varit bröd bakade på både jäst och bakpulver, men nu har jag bestämt mig. Jag vill lära mig baka bröd på surdeg. Jag vill bli en surdegsgud!

 Mitt första surdegsbröd.
 
 
Theresia | Bröd, Surdeg | | Kommentera |
Upp