Våra guldkorn från Indre By i Köpenhamn

Köpenhamn i mitt hjärta! Det har tagit lite tid men nu kommer det andra inlägget från vår tripp till Köpenhamn. I det första skrev vi om våra favoriter från Norrebro, nu kommer det uppföljade inlägget om Indre By, det vill säga centrala Köpenhamn. Det är här stationen, Nyhavn, Tivoli och Ströget ligger, sådeles också den plats där flest turister ansamlas. Vi lyckades dock för det mesta hålla oss borta från Ströget och med tips från några vänner, bloggar och en näsa för trevligheter så hittade vi några riktigt härliga guldkorn. 
 
Frukost
- Vi åt en härlig brunch/frukost på Kalaset. Det var perfekt att inte gå dit ensam så att vi inte behövde bestämma oss utan kunde beställa både en frukosttallrik med youghurt, hemgjort granola, färsk frukt, scrambled eggs och korv samt en tallrik med banan- och chokladpannkakor. Vi kommer definitivt återvända hit nästa gång vi är i Köpenhamn!
- Många tipsar om Paludan's bokcafe för frukost, det var mysigt och billigt men vi tyckte inte att frukosten var så god. Är maten inte det primära utan en mest vill ha en mysig mijö så är det dock värt ett besök.
 Dryck
- Vi köpte en flaska kyld Cava på Magasin Du Nord precis bredvid Nyhavn samt varsin biljett till en kanalbåt. Sedan såg vi tjusiga Köpenhamn från vattnet medan vi sippade på vår dryck och njöt av att vara på vattnet. Ingen bar i Köpenhamn erbjuder finare utsikt än så! Kan varmt rekommenderas! Det finns flera företag som säljer biljetter, går en lite längre upp längs Nyhavn så finns det mindre båtar för en billigare penning, men om det är dåligt väder kan en satsa på båtarna med glastak, biljetter till dessa köps precis i början på Nyhavn.
- Rubys (cool coctailbar).
- Torvehallarna (perfekt för en eftermiddagspaus).
Nyhavn, en köpenhamnsklassiker. Kort tagen från vår flytande bar.
 
Mat
- Första restaurangbokningen vi gjorde inför vårt besök var till Geist som vi fick tips på från en matintresserad vän. Restaurangen kändes väldigt "inne" och maten väldigt modern. Varje rätt var som ett litet konstverk och vad sägs tillexempel om att äta "air in air in air tiramisu" till efterrätt?! Sin trendiga stil till trots så var personalen och stämningen väldigt avslappnad och trevlig. En riktig upplevelse att gå hit och äta!
Lille Fede (lite enklare, lite mer rustikt, mycket prisvärd 5- och 7-rätters meny, vackra presentationer och god mat)
Restaurang Höst (prisbelönt, hypat och hippt, men med betydligt mer plånboksvänlig meny än Noma. Har utsetts till världens bäst designade restaurang. Vi hann ej hit men testar gärna under vårt nästa besök).
 
Det öppna köket på Geist, där vi gäster kunde spana på allt kockarna gjorde.
 
En av rätterna på Geist: lammhjärta med ängssyra och rökta vindruvor.
 
Generöst vinpaket på Den Lille Fede.
 
Den Lille Fede.
 
Smörrebröd
- När en är i Danmark så måste en ju äta Smörrebröd tänkte vi. Kvalitén och kreativiteten verkar dock variera avsevärt. På vissa håll visar de upp en torr rågskiva med lite ost eller leverpastej på och i bästa fall med en ensam skiva saltgurka till, medan andra har gjort smörebröden till en ny konstform. En av de absoluta höjdpunkterna på hela resan var när vi gick till Aamanns smorrebrod och köpte med oss deras picknickkorg. Restaurangen ligger precis vid Botaniska trädgården så vi tog med oss vår korg och gick dit och satte oss. Fantastisk miljö, fantastisk mat och fantastiskt sällskap <3. 
- Vi fick även tips om Smorrebröden från St Annes, men de hann vi inte testa. 
- Torvehallarna (som vi typisat om under dryck) såg även ut att ha finfina Smörrebröd.
 Parkhäng
- Förutom Botaniska trädgåren (som vi skriver om under Smörrebröd) så hängde vi även i Kungens Have, slottsparken utanför Kungafamiljens slott, mitt i centrala Köpenhamn. Även här var det fullt med folk men härlig stämning. Kändes underbart att få ta av sig skorna och känna gräset under fötterna efter en dag till fots. 
 
 Butiker
Søstrene Grene (pyssel och mys)
Hay (fin inredning)
 
Street Food
Fullt med folk men också fullt med street food ställen finns på Papirøn- Köpenhamn Street Food, där "testar" matentreprenörer sina senaste idéer. Det ligger lite utanför Indre Byn men är nåbart efter en trevlig prommenad längsmed vattnet. Eftersom trycket av människor är så stort så hinns det inte med att lägga fullt så mycket kärlek på varje rätt som en kanske önskar, men det finns ett stort utbud av mycket olika maträtter och alla besökare blir definitivt mätta och glada innan de traskar in mot stan igen. Det är folkfest!
Kaffe
Köpenhamn har flera utmärkta exempel på bra kaffe. Ett av de mer klassiskt inriktade, Risteriet, ligger i Indre By. Dit kan man gå för en klassisk, italiensk espresso med smak av svulstig karamell och choklad och rivig beska. För en mer progressiv, trendig kopp kaffe i "third wave"-stil, besök förslagsvis Coffee Collective som vi skriver om här.
 
 
Anders, Theresia | Aamanns, Geist, Kalaset, Köpenhamn, Lille Fede, Paludans, Papiron, Restaurang Höst, Restauranger, Rubys, Smörrebröd, Streetfood, Tips, Torvehallarna | | Kommentera |
Upp