Fransk cassoulet med kyckling

Som den mesta av den klassiska och goda maten så bygger receptet på att man "back in the days" ville ta tillvarata på rester så att inget förgås, detta recept är inget undantag. När vi skulle laga denna rätt så hade vi ett vin som vi ville dricka och som vi då ville hitta ett recept till. Jag kan tycka att det tillvägagångssättet är rätt trevligt. När helgen kommer och man börjar fundera på vad man vill äta så är det så lätt att gå i samma gamla hjulspår, men om man istället sätter en yttre begräsning som en dryck eller en råvara så kan det vara lättare att vara kreativ eller hitta ett nytt recept.
 
Denna gång var det ett vin från sydvästra frankrike på druvan Négrette som fick utgöra "begräsningen". Vi hade fått tips på ett antal ingredienser som passade till, och bland annat att Cassoluet med kyckling. Då jag aldrig lagat det tidigare så provade jag gärna på denna rätt. 
 
Ingredienser, 4 portioner
4 kycklinglår
4 dl vita böner (kokade)
200 g sidfläsk eller bacon, stora tärningar
1 gullök, finhackad
1 morrot, finhackad
2 bladselleristjälkar, finhackade
3 vitlöksklyftor, tunt skurna
1 lagerblad
2 tsk timjan
1,5 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin
olivolja
brödsmulor (ta torrt bröd du vill bli av med)
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa brödet till brödsmulor. Stek på i olja (och ev vitlök) tills de blivit gyllenbruna.
2. Fräs sidfläsket tills det är knaperstekt. Låt fettet vara kvar i stekpannan. Stek kycklingen på båda sidor tills det fått färg. Lyft ur kycklingen.
3. Fräs lök, vitlök, morötter och selleri tills det mjuknat. Tillsätt vin och koka ner till hälften.
4. Lägg i timjan, bönor och lagerblad. Häll på grönsaksbuljongen. Lägg i kycklingen och sätt på locket. Tillaga i ugnen i 20 min. Ta ut och strö över brödsmulorna, Sätt in i ugnen och tillaga ca 15 min utan lock. Garnera med persilja och låt vila en sund innan servering.
5. Servera med en sallad och gott bröd.
 
 
 
 
 
Theresia | Cassoulet, Franskt, Kyckling, Rester | | Kommentera |
Upp