Vår matguide till New Orleans, dag 1

 
Mitt i vårruschen så har det sedan ett och ett halvt år tillbaks legat en inbokad tripp till New Orleans (NOLA) i våra kalendrar. Vi har nämligen två vänner som ska gifta sig här på fredag. Med mycket att göra för oss båda och med Trump vid makten så hade USA kanske inte varit vårt första alternativ, men det känns fantastiskt att få fira våra vänner så det var inte en tvekan om att vi skulle åka.
 
New Orleans ligger i den amerikanska södern och är känt för jazz, kräftfiske, fina byggnader och kreolsk/kajunsk mat. Den mest kända delen av staden heter French Quarters. Det är där man hittar alla fina byggnader och barer, och det är även där bröllopet kommer att vara, så vi bor där på La Galerie Hotel på 131 Decatur Street. Vi trodde det skulle ligga lite i utkanten men det visar sig vara korta gångavstånd till det mesta. 
 
Vi landade i NOLA sent på natten. Utmattade föll vi i säng och lyckades sova till klockan åtta, fantastiskt skönt att slippa de klassiska första dagarna i USA där man hungrig och pigg vaknar klockan fyra och undrar när man kan få tag på frukost. Istället sov vi ut och begav oss sedan ut på stan för att testa första matstället. Färden gick till Central Grocery på 923 Decatur Street, hem till Muffulettan, en klassisk smörgås från New Orleands uppfunnen av några inflyttande Scilienare. Vi köpte en kvarts smörgås var (de är stora) och sedan satte vi oss vid Mississippi-floden och intog vår första måltid i det stora landet i väst för denna färd. Mackan var mycket god innehållandes en god olivröra, mortadella, salami, mozzarella, skinka och provoloneost. Står på listan att smaka igen innan resan är över! Det kanske låter som att det är mycket kött i (vilket det med svenska mått är), men olivsalladen med kronärtskocka lättar upp det hela och bidrar med enormt god smak. 
 

Redan efter att vi bytt plan i New York och satte oss på planet som skulle ta oss till New Orleans så kunde man känna att vi närmade oss en ny värld. Från de svala och korrekta svenska flygvärdinnorna på SAS till några skämtande och skräninga "mamas" på United Airlines. Här nere är det stora träd, pamiga verandor och raka kommentarer (både otrevliga och trevliga) från människorna man möter. 

Inget hus är det andra likt. Många är dock sneda och vinda men oerhört charmiga. 

Ännu en klassisk macka förtärdes på Mothers. Rustikt, genuint och rejält är tre ord som beskriver det stället. Ett charmigt hak att äta traditionell mat på. Här finns alltifrån de traditionella rätterna som röda bönor och ris, till Po´boys eller pannkakor med sirap. Vi testade deras "Famous Ferdi Special", en variant på Po´boys-mackan. Inget för vegetarianer, men en upplevelse att äta. Gott och mättande minst sagt! 

 
 Dagen avslutades med en traditionell middag på Coop's Place. Även här enkelt med rustikt. Ingen smaksensation men väldigt kul att få smaka sig igenom alla traditionella rätter, alla i sällskapet valde en avsmakningstallrik där man fick testa lite av allt av deras traditionella rätter. I bild kan ni se de fritterade ostronen och Gumbo. Mothers och Central Grocery kan vi rekommendera starkt. Coop's Place klarar man sig utan. Det var som sagt kul att få ett urval av de traditionella rätterna, men det var ingen smaksensation.
 
Theresia | |
#1 - - Dog Backpack Carrier:

Great and an informative article!
Best regards,
Lunding Valenzuela

Upp