Frukostmys med ugnsbakad gröt

 
Frukost är en av mina absoluta favoritmåltider. Typ allt som kan stå på ett frukostbord är ju hur mumsigt som helst, och om jag vaknar sent en helg äter jag hellre en sen frukost kl:12 än att börja dagen med en lunch. Det är som att mina smaklökar och min kropp skriker efter den känslan som frukosten ger. När jag var yngre jobbade jag även extra som frukostvärdinna - det tror jag fortfarande är ett av de bästa jobben jag haft.
 
Det jag dock börjat inse på senare tid är att jag klarar mig utan frukost. Jag brukar oftast träna på morgonen, och vissa dagar har det blivit så att jag inte hunnit få i mig frukost mellan träningen och att dagens första möte börjar, och sedan har det varit för nära på lunchen för att jag ska hinna äta den när mötena är slut. För några år sedan hade jag tyckt att det var katastrof - men nu har jag insett att jag faktist klarar mig utan och att jag ibland till och med blir mindre hungrig innan lunch när jag ätit frukost. Så märkligt! 
 
Av just ovan nämnda anledning, att jag ibland blir mer hungrig av att äta frukost, så funderar jag just nu mycket på hur jag ska förhålla mig till frukost. Speciellt då det samtidigt finns många studier som visar på
att det kan finnas många positiva hälsoeffekter av att äta frukost.
 
Tidigare var en favoritfrukost havregrynsgröt, något som jag fortfarande tycker är väldigt gott, men redan ca 1-1,5 timmar efter att ha ätit havregrynsgröt så blir jag snabbt hungrig igen. Det jag märkt fungerar bättre är när jag äter surdegsbröd med ost (och just surdegsbröd, ej "vanligt" köpebröd) eller overnight-oats. Min hobbyteori är att det tar längre tid för magen att spjälka och bryta ner maten så att upptaget går långsammare och att maten är kvar längre i magsäcken vilket ger mig ett jämnare blodsocker och en längre mättnadskänsla - men vad vet jag.
 
Nu över till varför jag egentligen ville skriva detta inlägg. Jag har testat, och blivit förälskad i, ett nytt frukostrecept. Som ni redan kunna tlista ut så gillar jag gröt, och detta är ytterligare en variant, nämligen ugnsbakad. Passar perfekt till en helgfrukost.
 
 
Recept på ugnsbakad gröt:
 
Ingredienser:
400 g bär (färska eller upptinade)
175 g (5 dl) havregryn
1 tsk bakpulver
0,5 tsk mald ingefära/kanel/kardemumma eller 1 tsk riven färsk ingefära
en nypa havssalt
2 ägg
5 dl havremjölk/mjölk
1 tsk vanilj
0,5 dl flytande honung
1 msk kokosolja (till smörjning + nötterna)
80 g hasselnötter
80 g sötmandel (eller andra nötter och fröer som du gillar ex pumpafrön)
 
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 190 grader.
- Smörj en ugnsfast form med kokosolja och bred ut bären. 
- Ta en bunke och blanda havregryn, bakpulver, salt och ingefära eller valfri krydda. Strö över bären i ugnsformen.
- I den nu tomma bunken, knäck äggen och vispa med mjölk och vanilj. Häll över ugnsformen.
- Hacka eller mixa nötterna. Häll över honungen och kokosoljan. Rör runt så det fördelar sig på nötterna. Strö nötblandningen över ugnsformen.
- Grädda i ugenen ca 35-40 min. Gröten är klar när den har stelnat och nötterna fått lite färg.
 
Låt svalna lite innan servering, sedan är det bara att njuta. 
Theresia | |
Upp