Restaurangbesök på Nook

 
Oftast så utspelar sig våra matäventyr hemma i köket - men ibland är det kul att inspireras av andras matlagning. Nyligen så besökte vi restaurang Nook i Stockholm som serverar mat med inspiration från både det nordiska och koreanska köket. Vilken härlig kväll! Avslappnad och mysig stämning och inspirerande mat. 
 
Vi åt följande:
 
Förrätt
- Tartar av kungsfisk & råräka, gurka, kålrabbi, vit soya, wasabi, grön chili, alger.
- Tupplår, majrova, tryffel, picklad kantarell, kyckling hjärta, inkokt lök, krispigt skinn.
 
 
Huvudrätt
- Rödvinsbrässerat lammlägg, svartkål , lättrökt rotsellerikräm, vattenkrasse, svart vitlökssky, omogna svarta vinbär, getost
- Eldad gös, fermenterad kålrot, miso, endive, hasselnötter, fänkål, brynt smör, veloté.
 
 
Efterrätt
- Örtsorbet, havtornscurd, hjortron, färskost, rostad sirapslimpa.
- Friterad munk, sudachi kräm, svart sesamglass, päron, shizo.
 
Det jag främst tar med mig från denna upplevelse är en påminnelse om "marängsviss-konceptet". Det vill säga att man kan använda sig av i grunden enkla ingredienser, men de blir magiska när man kombinerar ingredienser av olika egenskaper i smak, färg och textur. En rätt som kan kombinera egenskaper som knaprligt, lent, syrligt, fett, sött etc blir väldigt fin att titta på, kul att utforska och otroligt god att äta.
 
Just nu är jag sugen på att syra små små grönsaker, exempelvis små steklökar, och ta med i allt jag lagar tillsammans med ett parmesankrisp eller nötströssel.  
 
Theresia | Inspiration, Restaurangbesök, Restauranger | |
Upp