Vår nyårsmeny - En tid av ångest eller ultimat njutning?

Nyår. En tid av ångest eller ultimat njutning? När jag var runt 20 så var nyår bara ångest. Alla personer i min närhet som inte kunde säga ja eller nej om de ville delta i nyårsfirandet då de ville hålla alla dörrar öppna inför det ultimata nyårsfirandet de eventuellt skulle få en inbjudan till. Men nu när jag närmar mig 30 känns det som allt fler personer i min omgivning vågar säga nej till alla "måsten", inklusive mig själv, och instället göra det de är sugna på. För min del handlar det om att äta och dricka gott och att ut värdera året.

Från 90-tal till nutid

Nyårslöften känns väldigt 90-tal, fel och blase'. Men att genuint reflektera över det år som gått och fundera över vilka förändringar en vill göra till nästa år tycker jag är värdefullt. Vi lever alla i en värld där vi innerst inne tro att vi kan göra allt, men jag tror att lycka uppnås först när vi inser våra begränsningar och vågar prioritera efter detta. Alltså helt ärligt mot sig själv reflektera över vad man ska prioritera högre och vad man då måste prioritera ner - och sedan försöka leva efter det utan att få dåligt samvete. Jäkligt svårt, men jag tycker det blir lättare när jag får verbalisera mina prioriteringar högt. 

Mat, mat, mat

Nåja, över till det viktiga. Vad åt och drack vi då detta nyår. 

Läxan till oss alla är att börja med den godaste drycken först och inte spara den till tolvslaget. Det första vi gjorde vi gjorde när gästerna kom var således att öppna den kylda champangen och hälla upp den i de frostade glasen (lägg in glasen i drysen ca 30 min innan servering). I år drack vi en André Clouet, trevligt!

Medan vi stod och sippade på champangen så åt vi en amuse bouche - 63-gradig äggula med shiitake-marmelad.

Efter att vi satt oss till bords såg menyn ut som följande: 

- Manfreds ugnsbakade lök med parmesan och flädersirap, till det drack vi Rkatsiteli Qvevri från Georgien.
- Tre nyanser av jordärtskocka.
- Chevré chaud med päron, pumpa och pistage. Till det drack vi en Sauvignon Blanc från King’s Bay, Nya Zealand.
- Handgjord pasta med tryffelsmör, Langhe Nebbiolo, Italien. 
- En dessert suprice från vår kompis Ebba. 
 
 
Theresia | |
Upp