Hemgjord pasta - bästa fredagsmyset

 
Pasta är ju så fantstiskt gott! Sedan vi fick en pastamaskin i julklapp för drygt ett år sedan har hemgjord pasta blivit en ny fredagsfavorit. Det är enkelt och snabbt att göra, smakar otroligt gott och känns vädligt lyxigt. Perfekt för en middag i slutet av veckan helt enkelt när energin och tiden kanske inte räcker till för så mycket!
 
Ofta så gör jag pastadagen på torsdagen och slår in den i plast, och sedan får den vila i kylskåpet tills fredagen. Då kavlar jag ut degen med hjäp av pastamaskinen eller formar någon pasta för hand (som jag lärt mig från denna Pastabok). Medan pastan torkar till lite och jag väntar på pastavattnet ska koka upp så göra jag ett enkelt tillbehör. När pastan är så god och färsk behövs inget avancerat. En enkel tomatsås, lite tryffelsmör, carbonara eller bagna cauda med lite salvia går snabbt att laga och är ljuvligt tillsammans med pastan och lite nyriven parmesan.
 
Om du inte har möjlighet att göra pastadagen i förväg så gör det inget. Men låt den då vila 30 minuter i kylskåpet medan du undertiden gör i ordning tillbehören och smuttar på matlagningsvinet. 
 
Nedan kan du hitta vårt grundrecept för pasta. Det är superenkelt att komma ihåg då det är ett ägg och 100 g mjöl per person. Ska du göra för fyra använder du alltså 4 ägg och 400 g mjöl. 
 
Grundrecept för pasta
100 g durumvete
1 ägg
 
Gör så här
- Häll mjölet på bakbordet, i en bunke eller på ett stort fat. Jag gillar att använda ett stort fat därför att då kan jag använda gaffel och samma teknik man så ofta sett på tv för att få ihop degen - men samtidigt så kommer det inte mjöl över hela bänken. Se bild på fatet jag använder nedan.
- Gör ett hål i mitten och knäck ägget och häll i hålet.
- Ta en gaffel och ta in lite mjöl och gången och arbeta in i degen. Ta in allt mer mjöl eftersom, si slutet brukar jag använda händerna. Beroende på mjölet och hur stort ägget är så går det åt lite olika mängd mjöl. Ibland kan allt inte arbetas in i degen. Då låter jag det antingen vara eller så häller jag på några droppar vatten för at kunna arbeta in allt deg. Degen blir rätt stum jämfört med hur exempelvis en bröddeg, men går ändå att knåda.
- Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter men kan även ligga i kylskåpet i flera dagar.
Här kan du pausa - - - - - 
 
När det är dags att äta: 
- Om du riktigt vill lyxa till det kan du förvärma tallrikarna några minuter i ugnen på 70 grader, gör det medan du jobbar med pastan.
- Forma degen på det sättet du önskar. Inspiration finns här.
- Koka upp rikligt med vatten. Häll i mycket salt. Tänk på att du inte haft något salt i degen - så du kan hälla på mycket salt i vattnet utan att pastan kommer kännas för salt. 
- När vattnet kokar kraftigt lägger du i pastan. Beroende på vilken form din pasta har och hur tjock den är så brukar den vara klar efter ca 2-5 minuter. Detta är den bit jag tycker är svårast, att får till rätt tajming. Jag smakar av kontinuerligt samt involverar andra personer som befinner sig i köket i provsmakningen. Spara gärna lite av pastavattnet innan du häller bort allt - brukar vara bra att ta lite av vattnet i pastasåsen för att få pastasåsen att "fastna" bättre på pastan.
- Häll av vattnet från pastan, blanda pastan med pastasåsen, lägg upp på tallrikar, riv över parmesan och ev lite persilja (vi har alltid fryst i kylskåpet som vi kan strössla över). 
- Servera och ät genast.
 
 
Theresia | Pasta | |
Upp