Shakshuka på spenat och tomat

Idag gjorde jag en riktigt god improviserad rätt av lite rester och slattar jag hittade hemma. Måste dela med mig av detta till er och mitt framtida jag. Rätten blev en variant på den indiska rätten Shakshuka fast denna gång med en betoning på spenat istället för tomat. Shakshuka var en av mina favoriträtter när jag bodde i Tanzania. Då utgick jag ofta från detta recept
 
Det som ledde fram till denna rätt var helt beroende på vad jag hade i kylskåpet. Jag hade ett halvt paket fetaost och lite grädde jag behövde använda upp så att de inte skulle bli dåliga (se Anders så duktig jag är på att tömma kylskåpet) samt att sellerin och moroten började se ledsna ut. I frysen kunde jag hitta lite spenat. Ägg har vi alltid hemma (älskar dig du världens bästa råvara). 
 
Selleri, morot och lök bildar tillsammans något som kallas mirepoix- något som fungerar som en bas i de flesta köken. Speciellt i grytor och sopporn och kan kan säga att den egentligen ersätter (eller kompletterar) buljongen. Om du hackar och steker dem tillsammans i olivolja (du kan bryna, fräsa eller koka beroende på vilka samkar du vill locka fram) så har du alltså en fantastisk bas att göra nästan vilken fantastisk rätt som helst på. Den enklaste soppan smakar fantastiskt med lite mirepoix i. Jag ska inte fastna i det, men låt oss säga så här att jag kände mig trygg med det som en grund i mitt fortsatta experimenterande. 
 
Detta blev resultatet. Det kanske inte ser så mycket ut för världen efter att den är nästintill uppäten, men hungern var så stor att det inte fanns en tanke på att ta kort innan jag hade börjat servera den. 
 
Ingredienser:
1 morot
2 selleristjälkar
2 gullökar
2 vitlöksklyftor
Spenat (jag hade fryst hackad spenat hemma)
1 skvätt grädde (kanske 3 msk)
1 grönsaksbuljongstärning
1 handfull coctailtomater
5 ägg
paprikapulver
0,5 pkt fetaost
 
Gör så här:
- Skala och riv moroten. Hacka sellerin, gullöken och vitlöken. Stek i olivolja utan att de bräns men så att de blir mjuka och nästan "krymper ihop" lite.
- Häll på spenaten, fryst eller färsk. Rör om och låt puttra någon minut.
- Häll i en skvätt grädde. Mängden kan du bestämma själv, jag tycker att lite grädde ger djupare och rundare smak, men om man tar för mycket så kan det också dölja smaken från de andra råvarorna så häll inte på för mycket. Har du inte grädde hemma så kan man ta exempelvis tomatpure för att få lite smak och konsistens.
- Smula i en buljongtärning eller andra kryddor du är sugen på.
- Halvera tomaterna och släng i pannan, rör runt. Låt puttra några minuter så att tomaterna hinner bli lite mjuka och tillagade.
- Gör små "groppar" i röran med en sked och knäck i fem ägg runt om i pannan. Rör ej om utan låt äggen tillagas i sina små hål. Om du har ett stort lock kan du lägga det över pannan för att snabba på processen. Rätten är klart beroende på hur du själv gillar att ha dina ägg. Jag lät plattan stå på tills äggvitan var fast men äggulan fortfarande rann.
- Toppa äggen med paprikapulver och smula över fetaosten. Ät som den är, men en bit bröd eller med bulgur om du helre vill det. 
 
Theresia | Recept, Vegetariskt | |
Upp